Pohod po nagelj

Pohod po nagelj

Začetek te priljubljene marčevske prireditve sega v daljno leto 1989. Idejo Marjana Štruklja so uresničili člani ŠD Krašnja.
Kasneje so se pridružila različna društva, med drugim tudi naše
Društvo krajanov Limbarska gora, ki je sedaj že precej let edini organizator. Njen osnovni namen je, poleg rekreacije in druženja, izkazati drobno pozornost in simbolno zahvalo vsem materam, ženam, dekletom ob prazniku dneva žena in materinskem dnevu.

Tako ob prihodu na prireditveni prostor na vrhu Limbarske gore vsaka predstavnica nežnejšega spola prejme nageljček, prijazna dobrodošlica pa velja vsem udeležencem. Za najbolj zgodnje pohodnike, ki si želijo tudi duhovne hrane, je najprej darovana sveta maša v cerkvi sv. Valentina. Sledi prisrčen kulturni program, kjer pretežno sodelujejo domači izvajalci, nato pa glasba, zabava in druženje. Prireditev je v slovenskem prostoru že zelo dobro poznana in priljubljena, saj se je vsako leto udeleži preko 10.000 pohodnikov.

O tej priljubljeni tradicionalni prireditvi smo organizatorji izdali že dva zbornika in sicer ob 20. in 30. Pohodu po nagelj. Oba zbornika z naslovom Naj nagelj na Limbarski gori še dolgo cveti, si lahko ogledate tudi na tej strani. V njih so na voljo vse podrobnosti in zanimivosti za vseh 30 nageljnovih let. Prireditev je bila izvedena v vsakršnem vremenu. Ne mraz, ne sneg, ne veter je nista preprečila. V letu 2020 pa smo jo morali žal, prvič odpovedati, čeprav je bilo zanjo že vse pripravljeno. A tokrat je bil virus močnejši in zaradi protikoronskih ukrepov so bila prepovedane vse prireditve in vsakršno druženje. To se je zgodilo tudi v letu 2021, zato smo se v tem letu prilagodili razmeram in pripravili 32. Pohod po nagelj iz kavča, torej v virtualni obliki, ki je tudi na ogled na tej strani. Na nedeljo 21.marca, ki je bila namenjena prireditvi, pa smo simbolno okrasili Goro z nageljni , ki jim je prekrasno ozadje nudil na novo zapadli sneg.