Mediji

DK Limbarska Gora v medijih

Limbarska gora, kraj spokoja,
Kjer v miru spočije si duša moja.

Limbarska gora je zaradi svojih prebivalcev postala več kot le priljubljena romarska in pohodniška pot. Postala je tudi kraj kulture. Društvo krajanov Limbarska gora namreč v marcu že več kot dve desetletji organizira Pohod po nagelj, prireditev, ki jo poznajo širom Slovenije. Poleg tega pa se je Limbarska gora približala tudi športnikom, gorskim tekačem, saj v oktobru krajani v zadnjih letih organizirajo Tek na Limbarsko goro. Tako Limbarska gora ni več samo kraj, kamor prideš po navdih, ampak je postala tudi kraj, kjer se lahko otreseš osamljenosti. Vse to je to lepo goro sredi Moravške doline poneslo tudi v svet medijev.

Prireditev pohod po nagelj

Tradicionalna prireditev, ki poteka že trideset let. Namenjena je predvsem dekletom, ženam in materam, saj je organizirana nekje med 8. In 25. Marcem. Vsako dekle in žena na vrhu dobi rdeči nageljček v znak pozornosti in simbolične zahvale, srečnice pa tudi poljubček katerega od članov Društva. Prav tako pa ne manjka priložnosti za ples in sprostitev v naravi in dobri družbi, saj vsako leto za zabavo skrbijo različni nastopajoči. Kaj so o prireditvi zapisali v medijih, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Jubilejni zbornik izdan ob 20. pohodu po nagelj

Ob 20. Pohodu po nagelj je bil izdan tudi jubilejni zbornik, katerega si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Ogled zbornika

Jubilejni zbornik izdan ob 30. pohodu po nagelj

Ob 30. Pohodu po nagelj je bil ponovno izdan jubilejni zbornik, katerega si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Ogled zbornika

Slovo poletju z glasbo

V obdobju desetih let, od 2006 do 2015, pa so krajani organizirali tudi prireditev Slovo poletju z glasbo, ki je svoje mesto našla v mesecu septembru. Prireditve so sprva potekale na vrhu Limbarske, a zaradi pogostih težav z vremenom, so v zadnjih letih krajani prireditev organizirali v kulturnem domu v Moravčah. Prireditev je bila odlična priložnost za mlade upe, ki so se lahko preizkusili v svojem nastopanju, prav tako pa so obiskovalci na prireditvah sledili pripovedi mladega dekleta Johance, ki jim je vsako leto predstavila enega od starih običajev. Zadnje leto je pripovedovala o poroki, od takrat pa je že postala mlada mamica, zato ji ni uspelo več priti na prireditev. Vendar pa krajani vseeno še niso povsem izgubili upanja, da bo mlado dekle ponovno našlo pot na našo goro.

Tek na Limbarsko goro

Prvi Tek na Limbarsko goro je bil organiziran oktobra leta 2014. Proga je dolga 5,1 km, pri čemer se tekači povzpnejo za približno 380m nadmorske višine. Začetek proge je v Zalogu, cilj pa na vrhu Limbarske gore, kjer tekače pričakajo navijači, pa tudi topel obed in pijača. Čeprav tekačem in organizatorjem včasih ponagaja vreme, se tekači teka vseeno radi udeležijo. Kaj pa so o teku zapisali v medijih, pa si lahko preberete v nadaljevanju.